Volop likes, shares en volgers genereren met een pakkende tekst? Het kan, mensen. Wel met een (klein) beetje talent, gevoel voor taal en de juiste structuur. Nu hebben we weinig invloed op de eerste twee, maar we nemen je wél graag mee in de wondere wereld van het AIDA-model. Klaar om berichten te ontleden? Joepie!
De AIDA-opbouw
First things first: AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. In het Nederlands: Aandacht, Interesse, Verlangen en Actie. In 1925 geïntroduceerd om aan te geven welke stappen in reclame-uitingen aan bod moeten komen, maar net zo goed toe te passen (op microniveau) om goede social posts te schrijven. Jouw social media copy moet …
1. Aandacht grijpen
2. Interesse wekken
3. Verlangens creëren
4. Aanzetten tot actie
Maar hé, hoe kun je zelf AIDA toepassen in je social media posts?
Aandacht grijpen
Aandacht = opvallen. En wie iets verrassends te melden heeft, krijgt die aandacht. Verras daarom in je opening. Dat zorgt ervoor dat mensen stoppen met scrollen en verder lezen. Dus vermijd beschrijvende zinnen en clichés, maar ga voor opvallend!
⛔ “In onderstaand artikel kun je meer lezen over hoe je goede social media posts schrijft.”
⛔ “Wil jij beter worden in het schrijven social media posts? Lees onze blog!”
👌 “Hé, jij! Geen ster in het schrijven van social posts? Met deze tips kom je in de buurt.”
👌 “Houd je vast: wij delen een spoedcursus social copy schrijven. Check ‘m hier!”
Interesse wekken
Heb je de aandacht? Klaar om interesse te wekken! De lezer gaat hier in een fractie van een seconde bepalen of jouw social media post zijn aandacht ook echt waard is. Probeer hier inhoudelijk verder te gaan om het haakje waarmee je de aandacht hebt gegrepen. Hoe je dat doet?
Spreek de taal van je doelgroep
Social media zijn een stuk informeler dan traditionele media. Wie interesse wil wekken, moet daarom letterlijk de taal van de doelgroep spreken. Onthoud: typische schrijftaalwoorden (hetgeen, tevens, aldus, reeds … etc.) lezen we liever niet op social. Gebruik woorden die je ook in een gesprek zou gebruiken.
⛔ “Deze schadeposten, welke niet gedekt zijn, worden niet vergoed, hetgeen tevens reeds is vermeld in de voorwaarden.”
👌 “Tja, in de voorwaarden staat dat je er geen vergoeding voor krijgt.”
Vermijd bijwoorden
Ze zijn overbodig en maken zinnen onnodig lang. Laat ze daarom in je social media posts achterwege. Oké, oké, ze kunnen een zin wél versterken, maar gebruik ze met mate.
⛔ “Het is misschien wel een bijzonder lastige klus om de juiste mooie muurkleur te kiezen.”
👌 “De juiste muurkleur kiezen: een lastige klus.”
Laat alles om de lezer draaien
Een social media post schrijf je niet voor jezelf. Richt je daarom tot je lezer.
⛔ “Wij hebben een social media spiekbrief gemaakt speciaal voor ondernemers. Daarmee zien ondernemers in één overzicht hoe zij social media zakelijk kunnen inzetten.”
👌 “Jij wilt social media zakelijk inzetten, maar hoe? Download de spiekbrief, zo heb je de juiste info altijd snel bij de hand.”
Verlangens creëren
Je hebt een probleem, situatie of behoefte vastgesteld. Nu is het belangrijk dat je je social post richting een oplossing schrijft. Maar dan wel zo aantrekkelijk mogelijk, waardoor de lezer ernaar gaat verlangen. Let’s go!
Wel lekker positief alsjeblieft
Wat niet betekent dat je altijd een happy de peppy post moet schrijven. Je mag best een negatieve situatie aankaarten, zolang het wel een positief verlangen triggert.
⛔ “Waarom doen we het onszelf nog aan om in die lange wachtrijen te staan?”
👌 “Het goede nieuws: die lange wachtrijen kun je vanaf nu overslaan.”
Keep it short
Je laat je vaak verleiden om veel te vertellen over jouw product, dienst, etc. Een goede post kan verlangens creëren, daar is geen boekwerk voor nodig.
⛔ “Door het gebruik van het AIDA-model schrijf je binnen no-time aansprekende teksten die je doelgroep weten te verleiden. Want wie kijkt naar de meest engaging social media posts van merken, ziet dat de copy van deze berichten vrijwel altijd voldoet aan de combinatie van de 4 AIDA-ingrediënten. Echt het proberen waard!
👌 “Met het AIDA-model schrijf je social copy die de show steelt bij je doelgroep. Dat wil je!”
Aanzetten tot actie
Heb je de aandacht? Applaus! Nu hebben je lezers nog een laatste zetje nodig. Vertel daarom letterlijk welke actie je van hem of haar verwacht. Met een call-to-action in gebiedende wijs rond je jouw social media post af als een pro.
⛔ “Daarom hebben we een inhaakkalender gemaakt!”
⛔ “De cheatsheets zijn verkrijgbaar voor alle social kanalen. Zit er iets voor jou bij?”
👌”Download onze inhaakkalender hier!”
👌”Welke cheatsheet is jouw favoriet? Laat het weten in de comments! ”
Combineer copy met beeld, titel en subtitels
Good to know: perfect geschreven social media posts kunnen de aandacht trekken, maar zonder relevante inhoud leveren ze alsnog niks op. Het gaat om de juiste mix van copy, beeld, (link)titel en subtitels. Ook plekken waar je een ingrediënt uit het AIDA-model kunt verwerken. Beoordeel daarom jouw post niet alleen op copy, maar bekijk ‘m in zijn geheel!
Zo, genoeg ideeën voor je volgende social post. Blijft de inspiratie toch uit of kun je wel wat copy-kunsten gebruiken? Geef ons gerust een belletje!