See-Think-Do-Care: de campagnestrategie die werkt
Nicole Roubos - 15/09/2021

Je bent online aan het zoeken naar nieuwe schoenen. Gewoon zomaar aan het koekeloeren op die ene grote webshop. Je stopt een paar sneakers in je digitale winkelmandje. Hmmm… toch nog even verder neuzen. Kom je op Facebook; zie je een advertentie voorbijkomen van, je raadt het al, een paar sneakers. Ben je zomaar ‘ineens’ belandt in de Think-fase (we leggen het zo uit) van die ene grote webshop. Dit is nu een voorbeeld van retargeting; het opnieuw benaderen van je doelgroep. Een belangrijke tactiek die veel wordt gebruikt. Want… het werkt! Als je ‘m goed gebruikt…

Maaaruuuhh hoe zorg je er nu voor dat je je advertenties op het juiste moment aan de juiste doelgroep laat zien? Eén van onze geheimpjes voor een geslaagde campagnestrategie: het See-Think-Do-Care model van Google. Maar wat kun je ermee? En waarom zou je? Wij leggen je het uit!

See-fase: introduceer je merk aan de doelgroep

In deze fase gaat het om gezien worden. Natuurlijk heb je van tevoren goed gecheckt wie je wilt bereiken én uitgezocht waar deze doelgroep te vinden is. Nu zorg je voor content die deze (nog grote) groep aanspreekt. Jouw potentiële klant is in deze fase namelijk nog niet bekend met je merk en heeft nog geen koopintentie.

🧐 Focus: awareness

🥅 Doelstelling: naamsbekendheid creëren

👀 Strategie: richt je op herkenbaarheid bij de juiste doelgroep

Think-fase: blijf boeien

De social advertentie(s) van de eerste fase hebben hun werk gedaan: je (potentiele) klant heeft je opgemerkt en heeft iets laten zien van een commerciële intentie. Denk aan: een websitebezoek, de gehele videoadvertentie bekeken, ofwel hij/zij toont bovengemiddeld geïnteresseerd gedrag. Je potentiele klant leert je dus kennen. In deze fase is het ‘geheim’ om retargeting toe te passen. Richt je nu dus op mensen die in de see-fase interesse hebben getoond.

🧐 Focus: zichtbaarheid

🥅 Doelstelling: top-of-mind blijven

👀 Strategie: biedt meer informatie aan over je product/dienst

Do-fase: trek klant over de streep

Hoppa, conversie! Het wachten wordt beloond. Want in deze fase heb jij met jouw content je – inmiddels – klant overtuigd. Hij/zij gaat over tot actie met een aankoop, invullen van een formulier of waar je ook maar op mikt met je campagne.

🧐 Focus: conversie, conversie en nog eens conversie

🥅 Doelstelling: X% meer omzet/winst/aanvragen

👀 Strategie: laat zien waarom ze bij jou moeten zijn

Care-fase: klant binden aan je merk

In de vorige fase heb je nieuwe klanten verwelkomd en leads verzameld. Nu is het belangrijk om hen te behouden en terug te laten keren. En… als het even kan… fans te laten worden van je merk. In deze fase zorg je voor very special content; wellicht een speciale aanbieding? Korting? Cadeautje? Kortom: laten zien dat je ook aan ze denkt ná conversie.

🧐 Focus: herhaalaankopen/reviews

🥅 Doelstelling: X% meer herhaalaankopen

👀 Strategie: verleiden om nog eens terug te komen

Waarom zijn wij fan van dit model?

✔️ Je bereikt de doelgroep gedurende de hele klantreis

✔️ De content kan precies worden afgestemd op de fase

✔️ KPI’s kunnen worden opgesteld per fase

Lang verhaal kort: veel bedrijven laten kansen liggen om alleen advertenties in te zetten in de Do-fase (aankoopfase). Door het See-Think-Do-Care Model te gebruiken, bereik je een veel groter deel van de doelgroep tijdens iedere fase van de zoektocht naar jouw producten en/of diensten.

Zo – hallo – dat was een hoop theorie. Weten we. Onze social experts staan te springen om jou en jouw merk mee te nemen in de wereld van een social media campagnestrategie die werkt. Geef je ons een seintje als je ook jij fan bent geworden van het See-Think-Do-Care Model?

Check hier alles over het AIDA-model. Vinden we ook leuk!