fresh lemon inhaken

Stop met willekeurig inhaken: dit is waarom

Dat is nogal een statement, vind je niet? Maar in 2024, waarin authenticiteit het gouden ticket lijkt voor digitale connectie, is het tijd om een stap terug te doen en te heroverwegen wat je deelt en waarom. Want: is de drang om in te haken op de zoveelste ‘inhaakdag’ écht bevorderlijk voor het creëren van authentieke connecties? Of verdwijnt daarmee de essentie van ware communicatie?

Merken voelen de druk om voortdurend content te maken, vaak inhakend op wéér een ‘feest- of inhaakdag’, in de hoop relevant te blijven in de eindeloze stroom van berichten. Maar willekeurig inhaken kan contraproductief werken. Hier zijn een paar redenen waarom:

Dit is waarom je moet stoppen met willekeurig inhaken op feest- of inhaakdagen:

1. Verlies van authenticiteit

Wanneer merken inhaken op dagen die weinig tot niets te maken hebben met hun merkidentiteit, verliezen ze hun authenticiteit. Consumenten waarderen echtheid en kunnen door oprechte content heen prikken.

2. Informatieoverload

Er is al zoveel ruis op social media. Door bij te dragen aan deze overload met inhoud die niet direct waarde of relevantie biedt, riskeer je dat je berichten verloren gaan in de massa.

3. Merkverwatering

Te vaak inhaken op willekeurige feest- en inhaakdagen kan je merkboodschap verwateren, waardoor het moeilijker wordt voor je doelgroep om te begrijpen waar je merk echt voor staat.

Dit is waar je wél op moet inhaken in 2024:

Terwijl willekeurig inhaken plaatsmaakt voor strategische keuzes, ontstaan er kansen om op slimme wijze trends, actualiteiten en relevante momenten te benutten.

1. Haak in op trends 

Laat zien dat je merk de vinger aan de pols houdt door in te spelen op actuele trends. Maar, kies selectief en zorg dat elke trend die je benut naadloos aansluit bij je merkidentiteit. 

@hemanederland

Zullen we deze video ook als TV-reclame gebruiken? 🤸‍♀️

♬ origineel geluid – HEMA

@albertheijn Meezingen met kerstliedjes is deze week verplicht!!🎤🎄 #albertheijn #kerst #capcut ♬ origineel geluid – Albert Heijn

2. Haak in op actualiteiten 

Een geestige twist op de dagelijkse gebeurtenissen, zoals een evenement of een food-hype, kan zorgen voor een verfrissende kijk op je merk. De kunst is de perfecte balans tussen humor en merkrelevantie te vinden.

hema inhaker
Praxis inhaker

3. Haak in op relevante inhaakmomenten

Blue Monday? Valentijnsdag? Nutelladag?! Niet elke gelegenheid is een kans. Het gaat om het herkennen van die momenten die naadloos aansluiten bij de kern van je merk en aansluiten bij je publiek. Dit betekent dat je soms nee zegt tegen de massa en ja tegen de momenten die er (voor jouw merk) echt toe doen.

Albert Heijn inhaker
Allsecur inhaker

Het belang van een logische link, kwaliteit én originaliteit social media 

Dus, tijd om afstand te nemen van willekeurig inhaken. Want een strategische inhaker die een sterke, logische verbinding legt tussen je merk en een relevant(e) trend/gebeurtenis/inhaakmoment kan wonderen doen voor de band met je publiek. Voeg daar kwaliteit en originaliteit aan toe, en je hebt content die de aandacht trekt, maar ook echte authentieke connecties smeedt met je publiek. En dat terwijl je trouw blijft aan je merkessentie! Zo draag je met een inhaker daadwerkelijk bij aan het doel van je communicatie op social media.

Bekijk ook

Social
De 7 social media trends voor 2024
Social
10 simpele inhaakregels voor een rake inhaker
Social
Meta’s Threads: waarom merken erin moeten duiken

Oók resultaten
binnenharken?