ChatGPT: maak creatief gebruik van de AI-tool
Dacht jij ooit, net als wij, dat een chatbot niet creatief zou kunnen schrijven? Think again. De nieuwste AI-tool ChatGPT komt namelijk dicht in de buurt. Hoogste tijd dat ook jij weet wat het is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om beter te worden in het schrijven van teksten.
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een door kunstmatige intelligentie getrainde chatbot waarmee je kunt chatten. Het is een slimme software die in staat is om op basis van een simpele vraag tekst te schrijven. En dat niet alleen. Hij kan antwoord geven op verschillende vragen, herschrijven, samenvatten, computercode genereren, verhalen verzinnen en webteksten schrijven. Hij heeft zelfs een betere beheersing van de Nederlandse taal dan menig landgenoot.
Maar hoe creatief is ChatGPT?
Als je het een creatieve copywriter vraagt, natuurlijk niet. Hij houdt van dezelfde soort zinnen, is behoorlijk monotoom en komt niet bijster verrassend uit de hoek. De ChatGPT houdt geen rekening met een specifieke schrijfstijl, laat staan met jou als lezer. De connectie met je doelgroep leggen, dat doe je nog altijd zelf. Maar … wat niet is, kan nog komen.
Hetzelfde geldt voor stopkracht én plakkracht. Je wilt natuurlijk een opvallende, originele tekst waardoor de lezer stopt met scrollen en blijft plakken bij je tekst. Daarvoor ben jij (of ik!) als schrijver nog steeds nodig. Yes!
En daar is ChatGPT het gelukkig mee eens ⤵️
ChatGPT gebruiken om beter te worden in je werk
No worries: banen zullen niet (volledig) verdwijnen door deze software. Kenniswerk zal er wél door veranderen. Je werk kan er sneller efficiënteren (gedeeltelijk) creatiever door worden. Zie het als je productiviteitstool en ideeënversneller. Máár dan moet je wel weten waarvoor en hoe je ChatGPT moet gebruiken.
Drie manieren waarop wij experimenteren met ChatGPT:
1️⃣ Engelse teksten verbeteren: we kunnen heus wel een prima Engelse tekst schrijven. Maar het kan altijd beter. We vragen ‘m bijvoorbeeld om suggesties te doen voor formuleringen die betere zinnen opleveren én foutloos geschreven zijn.
2️⃣ Genereren van nieuwe ideeën: we vragen ChatGPT bijvoorbeeld om 10 titel suggesties te geven voor blog X. Geloof ons: er zit echt niet altijd wat tussen, maar het genereert wel nieuwe ideeën waar we weer mee verder kunnen.
3️⃣ Snel synoniemen, antoniemen en homoniemen zoeken: zie het als een extra brein dat je rap kunt gebruiken om zélf je tekst wat minder voorspelbaar te schrijven.
Drie tips om ChatGPT (creatief) in te zetten:
✅ Wees duidelijk in je instructies: hoe preciezer, hoe beter!
✅ Blijf doorvragen: de standaard antwoorden die ChatGPT geeft, zijn meestal niet zo spannend. Juist door dóór te vragen kan de chatbot verrassend uit de hoek komen.
✅ Maak de tekst (iets) minder saai door het taalmodel te vragen: vraag bijvoorbeeld ‘Maak de tekst wat spannender’ of ‘Herschrijf de alinea met meer humor’.